Ian Flemings arvingar ger ut James Bond som e-bok…

28 Nov

För första gången ges böckerna om agent 007 ut som e-bok i Storbritannien. Men det blir inte Penguin som ger ut böckerna, utan Ian Flemings arvingar.

De 14 James Bondtitlarna kommer alla att släppas i morgon, torsdag, som e-böcker och finnas tillgängliga hos Amazon, Waterstones och andra e-boksförsäljare.

Penguin, som ger ut Ian Flemings tryckta böcker, har inte lyckats förhandla sig till e-boksrättigheterna. I stället är det arvingarnas bolag Ian Fleming Publications som står bakom utgivningen, skriver brittiska Bookseller.

Vi gör det för att få ut mesta möjliga av James Bonds varumärke, säger vd Corinne Turner till tidningen.

– Penguin accepterade för länge sedan att de inte har de digitala rättigheterna. De ville självklart ha dem, men varför skulle vi ge dem rättigheterna? Med ett varumärke som vårt, hittar folk böckerna ändå. Publiciteten och marknadsföringen får vi i vilket fall.

Priset för e-böckerna kommer att ligga i nivå med de billigaste tryckta titlarna. Enligt Corinne Turner ville både Amazon och Waterstones ha exklusiv rätt att sälja e-böckerna.

– Men det fanns det ingen anledning för oss att gå med på, säger Corinne Turner.

Penguin och andra förlag försöker nu skriva om gamla avtal så att de också får rätten till digitala format. Rätten till Ian Flemings tryckta böcker har förlaget i två år till. Till Bookseller säger förlaget att man inte kommer att förnya kontraktet utan att de digitala rättigheterna ingår.

Förlag över hela världen försöker nu förhandla om gamla kontrakt, men storsäljande rättighetsinnehavare är ofta motvilliga att släppa e-böckerna. Författaren Ian McEwan valde till exempel tidigare i år att skriva ett avtal med Amazon om hela sin backlist.

De digitala rättigheterna till Harry Potter är också frikopplade från förlaget Bloomsbury. JK Rowlings för sedan i våras förhandlingar med flera parter om utgivningen.

 Ian Fleming
Skrev 14 böcker om James Bond. De tryckta böckerna såldes i 40 000 exemplar i Storbritannien förra året och 60 000 i USA.

Flemings böcker släpptes som e-böcker i USA redan 2008, och såldes då exklusivt till Sonys special-e-bokläsare 007 Reader samt Amazons Kindle.

I fjol såldes cirka 6 000 exemplar av e-boksversionerna i USA.

Ian Fleming Publications äger de digitala rättigheterna till samtliga James Bondböcker, plus en rad andra titlar i deras kölvatten.

http://www.007museum.com/Ianflemming.htm

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: