James Bond startar Skyfall filmen

26 Okt

Digitala bioanläggningar flyttas runt i Glasriket

Nu finns det fyra mobila digitala biografanläggningar i regionen som ingår i Film i Glasriket. En i varje kommun och i helgen är det premiär för tre av dem. Nybros anläggning ska delas mellan Alsterbro, Fröseke, Målerås och Flygsfors. I Emmaboda är det biograferna i Åfors, Lindås och Vissefjärda som får turas om.

”James Bond” ska starta filmen            ”James Bond” ska starta filmen (1:50) Nu finns det fyra mobila digitala biografanläggningar i regionen som ingår i Film i Glasriket. En i varje kommun och i helgen är det premiär för tre av dem. Nybros anläggning ska delas mellan Alsterbro, Fröseke, Målerås och Flygsfors. I Emmaboda är det biograferna i Åfors, Lindås och Vissefjärda som får turas om. Medverkar gör Alf Andersson. Reporter Erika Norberg. P4 Kalmar. (2012-10-26) Torsdag 25 oktober 2012 kl 18:26 (Nyheter P4 Kalmar)
 Det blir skarpare bild och bättre ljus, säger Alf Andersson, som har varit biografmaskinist i Alsterbro sedan 1964, till P4 Kalmar.En annan skillnad är att det numera bara är att trycka på en knapp, man behöver inte ladda projektorn med en filmrulle, för att få igång filmen. Men det kräver lite programmering och nedladdning på rätt sätt för att filmen ska kunna visas genom själva datorburken och den nya digitala projektorn.

3,2 miljoner i kostnad

Det är tack vare föreningarnas egna medel, stöd från EU:s landsbygdsutvecklingsprogram Leader, pengar från kommunerna i Glasriket och Svenska Filminstitutet som de mobila digitala bioanläggningarna nu kan vara på plats. Totalt har projektet kostat 3,2 miljoner. Och en hel del ideellt arbete har lagts på det hela för att det ska fungera.

På fredag kväll ska anläggningen, som alltid kommer att stå placerad i Alsterbro, användas i Fröseke och när den kommer tillbaka på lördagen hissas den upp genom en lucka som medlemmarna har tagit upp i golvet till maskinrummet ovanför entrén i Folkets Hus.

– Vi pratade om att göra en hiss från utsidan först, men det blev så här i stället, berättar Alf Andersson, som har laddat många 35-millimetersrullar med film och tänt på kolstavar för att lysa upp filmen mot duken förr. Han började som 14-åring på bion i Alsterbro som har lockat en stadig publik på runt 30 personer per föreställning genom åren.

Ny teknik ger livesändningar

Med den digitala tekniken hoppas de att det ska bli lättare för skolan att kunna komma hit och titta på film och snart ska en parabolantenn monteras på taket vilket gör att de också kommer kunna livesända opera och annat direkt från de stora scenerna runt om i världen.

På fredagseftermiddagen, vid klockan tre, är det matiné för alla barn när Film i Glasriket kommer till Alsterbro. Då bjuds barnen på godis och dricka och den nya Madagaskarfilmen ska vara nedladdad och klar. Klockan sex börjar minglet inför vuxenfilmen, den nya Bondrullen Skyfall.

– Hustrun ska stå och göra tre hundra snittar till lördag kväll och det ska minglas med ”James Bond”, Gunnar Schäfer, berättar Alf Andersson.

Vem är det som ska trycka på knappen då?

– Vi har inte bestämt det än. Men det blir kanske Gunnar som får trycka på knappen så projektorn går igång.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5324264

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: