James Bond Champagne Bollinger hos James Bond 007 Museum i Nybro Sweden

14 Maj

Vinmakare: Mathieu Kauffmann Odlingsareal: 160 hektar Årlig produktion: 2 miljoner flaskor Druvsorter: Pinot noir, pinot meunier, chardonnay Klimat: Hårt klimat med kalla vintrar och svala somrar Ägare: Societé Jaques Bollinger

 

Bollinger, grundat 1829, är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass. Med en hög andel äldre viner i hus-Cuvéen är Champagnen inte lik någon annan och kännetecknas av sin mognad och kraftfullhet. En egen magnifik stil med stor andel pinot noir, första jäsningen på gamla ekfat och ovanligt lång flasklagring – detta ger den klassiska bollingerkaraktären. Man har även lägre dosage än vad som är brukligt i området vilket är ytterligare tecken på hög kvalitet.


Bollingers världsberömmelse beror mycket på Madame Lily Bollinger. Vid 42 års ålder ärvde hon ett av distriktets förnämsta champagnehus av sin make.

Lily lade ner hela sitt hjärta på att förvalta makens arv och när hon lämnade över styret 1971 var Bollinger ett blomstrande företag. Tack vare hennes järnvilja och professionalism hade företaget både utökat sin areal och sina marknadsandelar.

 

I Champagne är det till största del odlare som äger den mesta marken. Det gör att de ca 280 champagnehus som finns idag, alla av varierande storlek, köper större delen av sina druvor från odlarna.
Bollinger däremot har en närmast unik position i området eftersom de själva äger 160 ha mark vilket täcker 70 % av det egna druvbehovet. Det ger dem extremt bra kontroll över produktionen och kvaliteten på vinerna.

 

Det finns inget vin som är så mytomspunnet och förknippat med lyx och flärd som Champagne. Ordet champagne kommer av latinets campania vilket betyder slätt. Området ligger 145 km nordost om Paris och är det allra nordligaste vinområdet i Frankrike.
Klimatet är ganska hårt med kalla vintrar och svala somrar. Då det är så pass kallt hinner inte druvorna att bli särskilt mogna, och det är det som är finessen med det hela. Ett vin som blir lätt, har låg alkoholhalt och mycket fruktsyra är de egenskaper som är nödvändiga om man ska göra en bra champagne.

 

Lily Bollingers berömda svar när hon fick frågan om den gudomliga drycken var: ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.” En mytomspunnen dryck förknippad med lyx – vi på Arvid Nordquist kan bara hålla med.

Läs mer på www.champagne-bollinger.fr

http://www.007museum.com/Bollinger_RD.htm

Champagne

Bollinger La Grande Année  Bollinger La Grande Année Magnum Bollinger La Grande Année Rosé 1999 Bollinger RD 1997 Bollinger RD 1997 magnum Bollinger Special Cuvée Brut Bollinger Special Cuvée Brut 37,5 cl Halvflaska Bollinger Special Cuvée Brut Magnum Bollinger Special Cuvée Brut 300 cl Jeroboam Bollinger Special Cuvée 600 cl Methusalem Bollinger Special Cuvée Brut 900 cl Salamanazar Bollinger Special Cuvée Brut 1200 cl Balthazar Bollinger Special Cuvée Brut 15000 cl Nebuchadnezzar Bollinger Vieilles Vignes Francaises Bollinger Rosé Bollinger RD 96

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: